Ahogy a sziget történelmére jellemző a különböző kultúrák megjelenése, úgy a szicíliai konyha is magában hordozza az egykoron uralkodó népek ízeit.
Szicíliából terjedt el és vált az olasz konyha jellegzetességévé a pasta (tészta), ami eredetileg arab közvetítéssel került ide. Ősi neve maccure, amelyből a ma is használatos maccheroni elnevezés származik. Ezzel az elnevezéssel délolasz tartományokban nem egy bizonyos tésztafajtát, hanem általában a főtt tésztát szokták jelölni.
A tonhal és a vele együtt hálóba kerül kardhal (pesce spado) híres fogások ihletőivé váltak.
Tonno alla cipollata - apróra vágott hagymával ízesített tonhal vagy a messinai módra készült kardhal - olívaolajjal, paradicsommal, hagymával, zellerrel, olajbogyóval, kapribogyóval, fenséges elemei egy-egy szicíliai étlapnak. Fenséges fogások készülnek Palermo környékén szardíniából, grillezve (sarde e beccafio), fenyőmaggal és gyógynövényekkel fűszerezve, vagy akár csak szószként elkészítve.
Halban gazdag a sziget, húsban kevésbé, de azért a húskedvelőknek sem kell elkeseredniük.
A húsételek között említésre méltó az involtini alla Siciliana is, borjútekercs babérlevéllel, fenyőmaggal, sonkával és sajttal töltve.
A vegetáriánus konyha is sokféle különlegességet kínál, az articsókától a cukkiniig, minden zöldség a tálba kerülhet. Az ízletes caponata nevű előétel mindenféleképpen megér egy kóstolást. (padlizsán paradicsomból, zellerből, kapribogyóból, ecetből, olívából és szardellából készült csípős szósszal)
Szicíliai édességekről elmondható, hogy nem túl nagyok, de annál nagyobb energiabombák. Egy-egy szicíliai desszertről elmondható, amilyen szép, olyan finom is.
cassata |
![]() |
cannoli |
A szicíliai asztal elengedhetetlen eleme a citrusfélék, melyeket édesen vagy sós ízekkel együtt elkészítve tálalják.
Szicíliai italok A tökéletes éghajlat és termékeny talaj kombinációjának köszönhetően Szicília Olaszország legrégibb borvidéke. Az itteni borok se nem édesek se nem nehezek.
Marsala, egy különleges bor, amelyet elsősorban Nyugat-Szicíliában készítenek, és ellentétben hírével száraz és fanyar. Illata csábító, íze testes. Fogyasztják aperitífként, desszert borként vagy csak magába kortyolgatva.
Említésre méltó még a palermoi Corvo, Regaliali, Donnafugata és Rapitala.
Édesszájúak is találnak kedvükre valót, ez a híres mandulabor, amely főleg Taormina környékén jellegzetes.
Alkoholmentes italkülönlegesség a latte di mandorla - mandulás tej - vízből és mandulavelőből készítik.
![]() |
limoncello |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése